Beleving aan de Zwalmbeek in het gezelschap van de molenaar

Streekpunt Zwalm en Gidsen Vlaamse Ardennen Extra presenteren:
Uitstap voor groepen: beleving aan de Zwalmbeek in het gezelschap van de molenaar

De kronkelende Zwalmbeek. Een klein riviertje dat zijn oorsprong vindt in enkele beekjes in het hoger gelegen Brakelbos en in Nederzwalm in de Schelde uitmondt. De beek gaf haar naam aan een gemeente, ja zelfs aan een streek.
Zwalm is dé molengemeente van Vlaanderen. Maar liefst 11 molens zijn hier vandaag nog te bewonderen. Stoer, met wieken op de kouters, of lieflijk, met waterrad in de dalen.
Alleen al langs de Zwalmbeek, tussen de grens met Brakel en de monding, nodigen maar liefst 5 watermolens gastvrij uit. Om lekker te eten, te drinken, maar ook om hun industrieel erfgoed te laten bewonderen en dus ook vandaag nog graan te malen. Eeuwenlang zorgden zij voor economische bedrijvigheid, de waterloop gekneed naar hun behoeften.
Deze groepsuitstap brengt je in en tussen de Zwalmmolen en de Ijzerkotmolen. Je bezoekt onder geanimeerde begeleiding van onze gidsen eerst de Zwalmmolen, wiens geschiedenis teruggaat tot de 9de eeuw en wandelt dan richting Ijzerkotmolen, die andere nog malende historische parel waarvan al sprake was in de 14de eeuw. Onderweg geniet je van het landschap, een paradijs voor molens. Je ontdekt de natuur, prachtige erfgoedlocaties, levende postkaartplaatjes en anekdotes. Je neemt zelfs een kijkje onder het wateroppervlak van de Zwalm.
Eindigen doe je met een fris streekbiertje of een overheerlijke pannenkoek in de taverne van de Ijzerkotmolen. Voor een lekkere lunch, een stevige snack of nog meer terrasjes zijn er tal van mogelijkheden (zie 'eten en drinken').

Praktische info:
Vertrek en aankomst: Streekpunt Zwalm (Rekegemstraat 26 – 9630 Munkzwalm) ruime parkeermogelijkheid 
Duurtijd: 2 uur (horecapauze(s) niet meegerekend)
Wandeling: 2 km
Prijs: € 60 per groep van max. 25 personen
EXTRA TIPS:
  • In de maand september kan je dit arrangement nog uitbreiden met een bezoekje aan de Zwalmse wijngaard De Gusseme aan de boorden van de Zwalm en met een kleine proeverij erbovenop.
  • Organiseer deze groepsuitstap in de voormiddag. Dan heb je in de namiddag ruimte voor een uitgebreide rondrit ‘Proefrit’ langs alle koesterplekjes en streekproducenten van de Zwalmstreek, of een bezoek aan Oudenaarde of Zottegem.

Contact en reservatie:
Het hele jaar door
Gidsen Vlaamse Ardennen
Alain Goublomme
Ommegangstraat 17
9667 Horebeke
0476 56 78 40
 
 
Hoe geraak je terug naar de vertrekplaats?
Te voet via dezelfde route: Die 2 km heb je zo weer in de benen. Op een halfuurtje sta je opnieuw aan het Streekpunt.
Te voet via een alternatief tracé: een wandeling van 3 km op de hogere flanken van de Zwalmbeek, met op het einde de beloning; een prachtig vergezicht over de Zwalmvallei.
Met je eigen vervoer: vraag je buschauffeur of de auto’s van je carpool zich vooraf aan de Ijzerkotmolen te parkeren (parkeergelegenheid).
Met een koets of een huifkar? (vraag info bij de dienst toerisme Zwalm)
Met een taxi terug naar het vertrekpunt? (vraag info bij de dienst toerisme Zwalm)

 
 
             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory