Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Wonen  /  Betaalbaar en sociaal wonen

Betaalbaar en sociaal wonen

Sociale huisvestingsmaatschappij (kortweg SHM)

In Zwalm is Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen actief. Om recht te hebben op een sociale woning, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Die voorwaarden en de procedure kan je hier vinden.

Je hebt recht op een sociale woning? Schrijf je dan snel in bij SHM Vlaamse Ardennen! Schrijf je ook meteen in bij het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen. Gezien er steeds wachtlijsten zijn, kan dit voor jou en je gezin een tussenoplossing zijn. 

Sociaal verhuurkantoor (kortweg SVK)

In Zwalm is het Sociaal Verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen actief. Een sociaal verhuurkantoor is een erkende organisatie die kwaliteitsvolle woningen en appartementen huurt op de private huurmarkt en die vervolgens voor een redelijke huurprijs verder verhuurt aan personen met een bescheiden inkomen. SVK's geven voorrang aan de meest kwetsbare gezinnen en personen.

Om in aanmerking te komen voor het huren van een woning via het SVK dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Deze voorwaarden en procedure kan je hier raadplegen. Als u een woning huurt bij een SVK kunt u ook in aanmerking komen voor een huursubsidie of voor een huurpremie.

Wil je verhuren via het SVK? Verhuren via het SVK is de ideale oplossing voor mensen die een woning willen verhuren als opbrengsteigendom. Het principe is eenvoudig: als eigenaar verhuur je je woning aan het SVK voor een periode van 9 jaar. Je ontvangt hiervoor maandelijks huurgeld, zij het iets minder dan je op de reguliere markt zou krijgen voor het verhuren van de woning. Het SVK neemt echter alle zorgen op zich die gepaard gaan met het verhuren van de woning. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om kleine herstellingen of wanneer de woning een tijd leeg staat, blijft jouw huur gewoon doorlopen. Het SVK verhuurt de woning aan mensen die op de wachtlijst staan voor een sociale woning. Je draagt er dus ook nog toe bij dat mensen die het wat moeilijker hebben, toch aan een passende woning komen. Na negen jaar is de woning terug van jou, hersteld in de staat waarin je ze hebt afgegeven (slijtage uiteraard niet meegerekend). Wil je meer weten? Neem hier dan even een kijkje. 

Ook de Provincie ondersteunt het Sociaal Verhuurkantoor:  

Woonmaatschappij

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. De voorbereidingen hiervoor zijn volop aan de gang. In een verder stadium zal er ook hier gecommuniceerd worden over de nieuwe woonmaatschappij in Zwalm en welke gevolgen dat eventueel heeft voor u. 


Sociaal kopen & lenen

www.vmsw.be/home/ik-ben-particulier/kopen-van-een-sociale-woning
www.vmsw.be/home/ik-ben-particulier/lenen

Sociale premies

Wens je informatie over de Vlaamse huursubsidie, de huurpremie of het Vlaams huurgarantiefonds? Dan kan je terecht bij onze Sociale dienst.