Duurzame helden

Op zaterdag 26 september werden voor het 2ejaar op rij, in het kader van de ‘Week van de Duurzame Gemeente’, de duurzame helden van onze gemeente in de kijker geplaatst. Het gaat om Zwalmenaren die zich het afgelopen jaar privé of professioneel hebben ingezet voor een meer duurzame samenleving en zo de SDG’s onderschreven.  Dit jaar werden niet alleen duurzame helden maar ook coronahelden genomineerd. Mensen die zich zo het voorbije jaar hebben ingezet voor het domein ‘Welzijn & gezondheid’, SDG 3.  

17 helden

We huldigden 17 helden, genomineerd door familie, vrienden, collega’s, … na onze oproep in de Zwalmse Post. We moeten toch even vermelden dat het om veel meer dan 17 mensen gaat. Zoals je hieronder kan zien, werden veel organisaties genomineerd. Groepen van mensen, die SAMEN voor een betere wereld gaan.

Onze duurzame helden 2020 (in willekeurige volgorde) zijn:

 • De Zwalmse postbodes vertegenwoordigd door Tilly Vandersijpt & Caroline Van Den Berge. Zij stonden in voor de postbedeling tijdens de coronaperiode en waren voor sommige mensen het enige gezicht dat ze tijdens de lockdown te zien kregen.
 • Johan Rotsaert en zijn team van Huize Roborst, die in zeer bijzondere omstandigheden moesten zorgen voor de ouderen in onze samenleving tijdens de voorbije coronamaanden. We vernoemen hier ook graag vzw De Bolster & Het Goene Lilare die hun steentje bijdroegen.
 • Evy Hutsebaut van Mynye Recycling, die heel wat mondmaskers maakte om de mensen te beschermen tegen corona.
 • Sandra Browaeys, die zich vrijwillig kandidaat stelde bij haar werkgever Familiezorg om enkel coronapatiënten te bezoeken.
 • Catherine Vanden Daelen vertegenwoordigde de Ouderraad van de Vrije Basisschool Munkzwalm die werd genomineerd voor het voorzien van mondmaskers.
 • Annie Van Der Donck & de dames van FERM Munkzwalm werden eveneens genomineerd voor de grote hoeveelheid mondmaskers die ze maakten de voorbije maanden.
 • Katy Paulus coördineerde voor haar werkgever Wit-Gele-Kruis de planning voor de thuisverpleging in de ruime regio.
 • De directies van de Zwalmse Basisscholen werden eveneens genomineerd, niet alleen voor hun extra inzet tijdens de coronaperiode, maar ook omdat ze elke dag in het onderwijs inzetten op het thema duurzaamheid met verschillende initiatieven. De directeurs namen de honeurs waar: Geert Wildemeersch voor de Vrije Basisschool Zwalm, Cindy De Langhe voor Basisschool De Zonnewijzer, Christa De Sutter voor de Vrije Basisschool Hundelgem en Johan Meirhaeghe voor de Vrije Basisschool ‘De Groene Heuvel’.
 • Thomas Truyen van Peas & Beans voor zijn innovatieve teelt van kikkererwten en Red Kidneybeans.
 • Karel Van de Velde voor het blijvend zoeken naar mogelijkheden om de kracht van waterkers in te zetten in de gezondheidszorg, waarbij als meest recente prestatie zijn waterkersconcentraat gebruikt wordt door het UZ Gent tegen doorligwonden en nu verder onderzoek zal worden gedaan naar andere toepassingen in samenwerking met het UZ Gent.
 • Rotaryclub Brakel-Zwalmvallei, vertegenwoordigd door Bob Tuybens en Hendrik Eeckhout die zich in de afgelopen coronaperiode bijzonder verdienstelijk maakten door het opzetten van tal van acties om bij te dragen aan de noden in de zorgsector en de scholen tijdens de coronapandemie.
 • Marie Wynants, Manon Desseaux, Lies Tijtgat en Lieselotte Van der Linden, die in Zwalm het autodeelproject Dégage niet alleen hebben opgestart, maar ook verder promoten.
 • B&B De Notelaar en hun uitbaters die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen en zich ook als Mooimakers in de gemeente meer dan verdienstelijk maken.
 • Mario De Mol en Katrien Herman, die eveneens als Mooimakers werden genomineerd. Zij zorgen ervoor dat Zwalm zo proper mogelijk is en zijn telkens aanwezig wanneer er een zwerfvuilactie wordt georganiseerd.
 • Guido De Maertelaere werd genomineerd als imker, niet alleen omdat hij door het kweken van bijen zorgt voor het voortbestaan van ons ecosysteem, maar ook omdat hij vol enthousiamse jonge mensen die het imkeren onder de knie willen krijgen, bijstaat in hun opstart.
 • Philip Lefever, algemeen directeur van de gemeente Zwalm, en het voltallige team van personeelsleden werden genomineerd omdat hen in moeilijke omstandigheden geen inspanning te veel was om de dienstverlening aan de burger op een veilige manier verder te kunnen aanbieden en de noden in kaart te brengen voor het grondgebied van Zwalm.
 • Tot slot nomineerden we ook onze zusterstad Schwalmstadt in Duitsland, omdat we dit niet alleen kunnen… De SDG’s dienen wijd gedragen te worden en het hijsen van de vlag bij onze partnerstad, is een eerste teken dat ook daar gewerkt wordt aan een duurzamere en betere wereld. Frans Verlaeckt mocht de honneurs waarnemen in naam van het bestuur van Schwalmstadt.

Enkele sfeerbeelden van de huldiging kan je vinden via deze link.

Hoewel de ontvangst aanvankelijk gepland was in de Grote Raadzaal met een gezellige receptie om na te praten achteraf, gooide ook hier corona roet in het eten. Er werd uitgeweken naar de Zwalmparel, waar iedereen op veilige afstand van elkaar toch gehuldigd kon worden.Anke & Jasper zorgden voor een mooi muzikaal intermezzo en met een veilig verpakt hapje konden we onze helden toch nog een mooi moment bezorgen.

Het bestuur houdt eraan alle duurzame helden nogmaals te feliciteren en te danken voor hun blijvende inzet om van Zwalm een duurzame gemeente te maken.
Wil je uitgebreid kennis maken met onze duurzame helden, volgen dan zeker onze Facebookpagina, want daar komen ze de komende weken/maanden allemaal nog eenss voorbij!

             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory