Naar een klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen / Klimaatplan Zwalm

Het klimaat daagt ons uit

Hoe ernstig jij de klimaatverandering ook neemt, we kunnen er niet om heen dat we heel wat uitdagingen het hoofd moeten bieden. Langere periodes van droogte en dus een tekort aan drinkwater, felle rukwinden, hevigere buien met wateroverlast tot gevolg, …
Zwalm gaat de uitdaging aan - Het klimaatplan is een feit
De gemeente Zwalm wil samen met jou deze en toekomstige problemen aangaan. Met haar deelname aan het project 'Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen' heeft de gemeente immers een klimaatgezonde reflex ontwikkeld. Binnen dit project werken we samen met 12 andere gemeenten aan een regionaal klimaatactieplan waarbij we tegen 2030 streven naar 40% minder CO2-uitstoot en een aanpak om de gevolgen van de klimaatverandering te temperen. Het klimaatplan ‘Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen’ werd goedgekeurd door de 13 steden en gemeenten in juni en juli 2018. Op 26 september 2018 werd het voorgesteld aan de pers, stakeholders en lokale besturen. 
 
Wij stellen het nu ook voor aan jou. En da’s zeer belangrijk, want zoals ook eerder al gezegd zullen de inspanningen ook van de huishoudens worden verwacht. De CO2-uitstoot in onze regio is immers voor 47 % afkomstig van gezinnen, voor 30 % van transport en voor 10 % van industrie. Als we een mentaliteitswijziging willen, moeten we als steden en gemeenten het voorbeeld geven en dat overdragen naar onze inwoners.
Het grote plan is gaan voor een klimaatgezonde regio met de steun van Europa in het kader van het burgemeestersconvenant en ons in te zetten voor 40% CO2 reductie tegen 2030. Vandaag is de regio verantwoordelijk voor de uitstoot van 857.000 ton CO2.
Er is een top 20 met maatregelen waar wij aan werken, met daarin een aantal prioritaire aandachtspunten waar de gemeente Zwalm zich nog eens extra voor inzet. Deze zijn:
-    Invoeren van een klimaattoets voor alle relevante beslissingen binnen de stad of gemeente
-    Sturen van het woonbeleid naar meer duurzaamheid
-    Verbeteren van de fietsinfrastructuur
-    Bestrijden van erosie in samenwerking met landbouwers
Zo neemt elke deelnemende gemeente en stad een specifiek domein om aan te werken waarna uitwisselingen kunnen volgen. Zo engageren we ons allemaal om het op te nemen tegen de negatieve effecten van de klimaatverandering.
Het klimaatplan vertrok op de persvoorstelling op een duurzame manier per velomobiel naar de Europese Commissie, Directory General Climate Action. 

Download onderaan deze pagina het klimaatplan

21 gemeenten voor klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen!

Vijf gemeenten, namelijk Aalst, Kluisbergen, Kruisem, Ninove en Oudenaarde vormden de voorlopers van de regio Zuid-Oost-Vlaanderen. In de periode 2014-2016 sloten zij een klimaat- of energieactieplan af. Deze 5 gemeenten samen met een tweede golf van 13 gemeenten - Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Lede, Lierde, Maarkedal, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Zwalm - ondertekenden vervolgens op 27 januari 2018 het Burgemeestersconvenant.
Dit is een Europees initiatief waarbij steden en gemeenten zich vrijwillig engageren om de Europese klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen, Solva en Streekoverleg gaan de gemeenten tegen 2030 voor 40% minder CO2-uitstoot op het volledige grondgebied ten opzichte van 2011. Dit doen we om de negatieve effecten van de klimaatverandering (zoals erosie, wateroverlast of verdroging) te kunnen verzachten.
In 2019 engageren ook de 3 overige gemeenten van de regio Zuid-Oost-Vlaanderen - Wortegem-Petegem, Horebeke en Oosterzele - zich om een eigen klimaatplan te schijven. 
 
 Ook jullie, inwoners, bedrijven, handelaars, landbouwers, zullen in dit ambitieuze plan worden betrokken.
 
 
 
partners:
 
 
Volg ons op:

 Zuidlaan 36
9630 Zwalm
wonen@zwalm.be - duurzaamheid@zwalm.be
T 055 49 91 91 
 
Al onze diensten werken enkel na afspraak. Een afspraak maak je hier of via de centrale infolijn (T 055 49 91 91).

De dienst blijft wel op onderstaande uren telefonisch beschikbaar:

maandag: 9 tot 12 u. - 14 tot 15.30 u.
dinsdag: 9 tot 12 u. - 14 tot 15.30 u.
woensdag: 9 tot 12 u. - 14 tot 15.30 u.
donderdag: 9 tot 12 u. - 14 tot 15.30 u. - 17.30 tot 19.30 u. 
Opgelet: tijdens de maanden juli en augustus is de dienst omgeving - wonen en duurzaamheid niet bereikbaar op donderdagavond.  

Medewerker

Isolde De Paepe
Deskundige duurzaamheid en wonen
isolde.depaepe@zwalm.be

            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory