Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Duurzaamheid  /  Lokaal mondiaal beleid  /  Zwalm Smaakt: Familiepicknick en Sneukelfietstocht

13/05: Familiepicknick en sneukelfietstocht

Op zaterdag 13 mei organiseren we "Zwalm smaakt", de jaarlijkse familiepicknick en sneukelfietstocht waarbij de lokale specialiteiten en lekkernijen van Zwalmse korteketenproducenten centraal staan.

Op onze fijne picknick kan je genieten van lokale lekkernijen. Voor de kleintjes voorzien we tijdens de picknick een feeëriek vleugje op de wangen en toveren we hen om in kleine leeuwen, panda’s, tovenaars, prinsessen en zoveel meer.

Tijdens de fietstocht zijn er lekkere stops waar je een deskundige rondleiding krijgt en gezellig kunt sneukelen. Proef het werk van de Zwalmse bijtjes, savoureer de lokale wijntjes, degusteer ter plekke de specialiteiten van het huis en sluit je tocht af met een lokaal biertje of een ijsje.

Want Zwalm smaakt en dat willen we geweten hebben!

Waar en wanneer?

Wil je komen smullen en sneukelen? Schrijf je dan op voorhand in, vòòr 8 mei.

Picknicken kan vanaf 11.30 u. tot 14 u. Bij regenweer voorzien we een indoorpicknick!
Dit jaar gaan we voor een picknickbuffet met alles erop en eraan, bovendien trakteren we op dan op sneukelbonnen waarmee je lekker kunt smikkelen en smullen tijdens de fietstocht.

Voor de sneukelfietstocht geven we mee dat de korte keten producenten hun deuren openen van 14 tot 16 u.

Kostprijs: € 15 – kinderen tot 12 jaar: € 10. (veggie mogelijk)

Met medewerking van Ferm Munkzwalm en de Zwalmse Korte Keten producenten.

Schrijf je  hier in, vòòr 8 mei.

Smikkelen en smullen tussen 14 - 16 u.

Wijndomein Bocclo (6 - Wijlegem naast nr.5) Sneukelbon
Peter Baele heet je van harte welkom tussen de wijnranken. Peter is wijnbouwer/ wijnmaker en heeft een 1050 wijnranken staan in Wijlegem, Sint-Denijs-Boekel. Het wijndomein kreeg de naam Bocclo, wat afgeleid is van Boekel, oudnederlands Beukelo, Bocklo (Beukenbos). In 2020 kon er een eerste maal geoogst worden. Bocclo produceert 2 soorten witte wijn, 1 roséwijn en één rode wijn. Hij vertelt je met trots over zijn passie voor dit ambacht en hoe hij zijn bedrijf ziet evolueren. Vergeet je sneukelbon niet zodat Peter je met veel goesting kan laten degusteren van zijn wijn.

Imker Guido Demaertelaere (7- Wijlegem 5) Demo
Guido houdt op 13 mei de namiddag vrij voor wie kennis wil maken met zijn bijenvriendelijke tuin en de bijenstand. Weet jij welke planten de bijen het meest helpen gedurende het ganse jaar? Wat is echte honing? En wat is propolis en koninginnebrij? De eerste honing is gewoonlijk beschikbaar rond eind mei. Guido Demaertelaere geeft graag antwoord op al jullie bijenvragen. Alle passanten zijn welkom voor een boeiend woordje over imkeren, het nut en belang van de bijen. Het hekken zal open staan of bel gerust aan, aan het hekpilaar.

Imkers Rik Stroef & Barbara Sys (5 - Boekelbaan 120) Demo + Sneukelbon
Rik en Barbara nodigen je uit voor een plaatsbezoek aan hun bijenhal met een honingproevertje. Hopelijk hebben ze tegen 13 mei honing, maar dit hangt volledig af van de weergoden: warm weer en niet te veel regen zou ideaal zijn voor de bijen en geen vorst op de fruitbloesems. Duimen maar!

De Lekkerbek (10 - Wafelstraat 58)Sneukelbon
Sedert 2001 kweken Wim & Katrien Huyghe in de mooie Zwalmvallei runderen en kalveren. Ze doen dit kleinschalig en met grote zorg voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het eindproduct. In 2021 zijn Wim en Katrien ook gestart met het kweken van weidekippen. Het zijn traaggroeiende rassen, die vanaf 6 weken buitenlopen. Wim en Katrien werken hierbij met een mobiele kippenstal, een compleet ander model dan het gebruikelijke productiemodel. Ze verkopen de producten rechtstreeks via de korte keten in de webwinkel of via de verdeelpunten. Op 13 mei kan je in ruil voor een sneukelbonnetje genieten van een lekker kippenhapje!

De Ijzerkotmolen (12 - Galerijpad 2) Demo
Jochen Delbeke en Emmanuel Meerschaut kregen in 2021 de kans de Ijzerkotmolen te kopen en kregen daarbij een stukje historisch erfgoed in handen. De molen dateert van de 16de eeuw en heeft veel verschillende functies gehad. Met veel ambachtelijkheid en op het ritme van de mens maalt de molen sinds 2021 opnieuw en worden er granen van de lokale agro-ecologische landbouw verwerkt. Dit jaar renoveren Jochen en Emmanuel waardoor we jammer genoeg niet kunnen smullen bij hen. Speciaal voor ons demonstreren zij de werking van de molen.

Imker Jonathan De Bleye (13 - Paulatemstraat 51) Demo
Ook Jonathan is een Zwalmse imker. Of er op 13 mei al honing is, valt nog af te wachten.

Zwalmmolen (1 - Rekegemstraat 29) Demo
De molenaars geven uitleg en maaldemonstraties. In het bovenzaaltje zijn doorlopend korte filmpjes te zien en ze vergasten hun bezoekers graag op iets lekkers gemaakt van eigen meel.

Streekpunt (2 - Rekegemstraat 26) Sneukelbon

Loop gerust binnen bij onze vrijwilligers in het streekpunt. Ruil je sneukelbon in voor een lokaal biertje, glaasje fruitsap of een friskoe.

Lekker fair!

Ohne (16 - Hundelgemsebaan 117) Fairtrade stop
Hier winkel je verpakkingsvrij, biologisch en lokaal. Maar wist je dat Ohne ook een aanbod aan Fairtade producten in het assortiment had? Het Fairtrade label staat voor eerlijke handel en een eerlijk loon voor de producenten van koffie, chocolade, noten, bananen, kruiden in het Zuiden. In Lieselotte's gezellig winkeltje aan de Hundelgemsebaan 113 kan je je bonnetje op 13 mei inruilen voor lekkers uit het Faire aanbod. Verder heeft Lieselotte een ruim assortiment aan biologische en lokale voedingswaren, drank, ecologische huishoudelijke en verzorgingsproducten, gebruiksvoorwerpen van in en rond Zwalm. Je wordt vast verleid door al dat lekkers, dus vergeet je eigen verpakkingen niet mee te nemen in je fietstas. De winkel is open van 10 tot 18u.

Wijnen De Blender(Langemunte 32) Fairtrade stop
Ook hier kan je met je sneukelbon genieten van een heuse degustatie van fairtrade wijnen.

Picknick tussen 11u30 en 14 u.

Zwalmbeekhoeve (11 - Wafelstraat 48). Picknick
De winkel en het verbruikszaaltje zijn dit jaar gesloten wegens een familiefeest maar hun producten sieren de picknicktafel. Mieke en Els willen in de Zwalmbeekhoeve hun hoeveproduct rechtstreeks tot bij de consument brengen. Het varkensbedrijf heeft heel veel aandacht voor het dierenwelzijn en is op en top duurzaam door eigen kweek, eigen kweekvoer en een hoge gezondheidsgraad. Het vlees is dus eerlijk en recht van bij de boer. Spring gerust in de week eens binnen en Mieke of Els staan je te woord.

Ourobouros (15 - Dikkelsebaan 1G) Picknick
Bij Ourobouros is het dit weekend feest en zijn de deuren, jammer voor ons, gesloten. Nietemin kunnen we genieten van hun lekkere producten tijdens ons picknickbuffet.
Ourobouros biedt wekelijks een gevarieerde mand heerlijk verse biologische seizoensgroenten en -fruit aan, samengesteld door de boer of boerin. Je kiest voor eerlijke en lokaal geteelde producten aan een transparante prijs.

De Goede Zaak (Latemdreef 42) Picknick
Onze vegetariërs kunnen tijdens de picknick genieten van heerlijke spread en hummus.

Ontdek ook deze Zwalm Smaakt producenten ...

't Lekker lokaaltje (3 - Zuidlaan 151) is een hoevewinkel opgestart door aardappelboer Tom Van Canneyt en is doorlopend open. Dankzij een netwerk van lokale land- en tuinbouwers biedt het "Lekker Lokaaltje" er naast de eigen aardappelen van Tom ook andere verse plantaardige seizoensproducten aan. Dit op een centrale plaats en van Zwalmse Bodem.

Steven De Geyter (9 - Dries 70) is één van de aardappelboeren die de gemeente rijk is. Met veel zorg worden de aardappelen geteeld en geoogst. Een deel van die oogst is bestemd voor de korte keten. In mei zijn de plantjes nog in volle groei. Maar zodra er geoogst kan worden kan je er bij Steven aardappelen ter plaatse aankopen. 

Cressana (4 - Borstekouterstraat 66)

Geert Meerschaut (8 - Wijlegem 6) is de nieuwste telg in korteketenland. Hier koop je aardappelen recht van bij de boer. 

Koelis (17 - Hundelgemsebaan 90) biedt hoevevlees in pakketvorm aan. Het vlees is afkomstig van Belgisch witblauw koeien die op de boerderij van Matthias Glorieux worden geboren en er met eigen gekweekte maïs, en granen worden grootgebracht. Koelis is nog niet zolang gevestigd in Zwalm en nodigt dus jou uit kennis te maken met hem, zijn bedrijf en producten. Plaats je bestelling op https://www.facebook.com/koelis.glorieux/ of via deze link en Matthias legt het pakketje voor je klaar.


zwalm-smaakt-20200901-VsQNU1
banner-OXZNj1