Zoeken

Home  /  Leven & welzijn  /  Burgerzaken  /  Identiteit  /  Elektronische identiteitskaart voor -12 jarigen (Kids-ID - enkel voor Belgen)

Elektronische identiteitskaart voor -12 jarigen (Kids-ID - enkel voor Belgen)

Beschrijving

De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument dat wordt afgeleverd aan Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar. De kids-ID is verplicht voor reizen naar het buitenland en vervangt het identiteitsbewijs voor reizen naar een land waar geen reispas vereist is. De kaart is geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart.

De kids-ID is bovendien heel wat meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Dankzij de dienst Hallo Ouders biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren, ...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf zes jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet. Vanaf zes jaar krijgen kinderen een pincode, zo kunnen ze zich identificeren met hun kids-ID.

Een kids-ID heeft een geldigheidsduur van drie jaar en blijft geldig tot de vervaldag, ook al is je kind ondertussen 12 jaar geworden en vanaf dat moment een elektronische identiteitskaart voor Belgen zou kunnen aanvragen.
Opgelet: wanneer de foto van het kind niet meer gelijkend is, moet je een nieuwe kids-ID aanvragen.

Voorwaarden

Als je een kids-ID wil aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
• je moet het ouderlijk gezag hebben over het kind;
• je moet samen met het kind de kids-ID aanvragen.

Bedrag

Gratis

Spoedprocedures bij hoogdringendheid

Bij hoogdringendheid of als je niet in aanmerking komt voor voorlopige identiteitskaart voor -12 jarigen, kunt u een Kids-ID via een spoedprocedure (1 werkdag) met levering in de gemeente of via een spoedprocedure (1 werkdag) met levering in Brussel aanvragen.

Spoedprocedure met levering in de gemeente (1 werkdag)
voorbeeld met bestelling op maandag: bestelling burger voor 15.00 u. - dinsdag: levering burger na 14.00 u.
bedrag: 105,80 euro 

Spoedprocedure met levering in Brussel (1 werkdag)
voorbeeld met bestelling op maandag: bestelling burger voor 15.00 u. - dinsdag: je kunt jouw Kids-ID afhalen in Brussel bij de FOD Binnenlandse Zaken, Park Atrium, Koloniënstraat 11, (tel. 02 518 21 16)  op de werkdag na de aanvraag van maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 19u30 en op zaterdag van 8u30 tot 12u30 (opgelet! in periodes van collectieve sluiting kunnen de wachttijden niet gegarandeerd worden- zaterdagvoormiddag aanvragen (geen werkdag) -> aanvraag gaat in op maandag = dinsdag afhalen vanaf 8u30)
bedrag: 141,20 euro 

Je kunt cash en met bancontact betalen. Bij voorkeur verkiezen wij dat je met bancontact betaalt.

Benodigdheden

Bij de aanvraag van een kids-ID moet je het volgende meenemen:
• de elektronische identiteitskaart van de ouder die de kids-ID aanvraagt;
• een recente, scherpe pasfoto van het kind die aan de voorwaarden van de fotomatrix voldoet.

Uitzonderingen

Kan een nog geldige kids-ID vervangen worden door een eID?
Het kind dat 12 jaar wordt en een nog geldige kids-ID bezit, kan (zonder verplichting) een eID aanvragen vanaf het moment dat het 12 jaar is. Bij de uitreiking van de eID moet de kids-ID worden teruggeven.

Kids-ID is niet verplicht

Enkel personen van 12 jaar en ouder moeten een identiteitskaart hebben (tenzij zij een nog geldige Kids-ID bezitten). Een Kids-ID is wel verplicht wanneer het kind zonder reispas naar het buitenland gaat naar een bestemming waar geen reispas vereist is en het niet beschikt over een reispas.

Procedure

Op aanvraag van de persoon of personen die het ouderlijk gezag uitoefent/uitoefenen over het kind. Het kind komt mee voor de controle van de identiteit en foto.

De kids-ID vraag je aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven. Het kind moet bij de aanvraag aanwezig zijn.

Je kunt de kaart komen activeren en afhalen aan het loket waar je de kaart aanvroeg, na ontvangst van de pin- en pukcode met de post bij je thuis.