Zoeken

Home  /  Leven & welzijn  /  Burgerzaken  /  Reizen  /  Reizen met minderjarigen

Reizen met minderjarigen

Beschrijving

Reis je naar het buitenland met minderjarigen, dan hou je er best rekening mee dat voor één en hetzelfde land kinderen onder de 12 jaar soms andere reisdocumenten nodig hebben dan personen ouder dan twaalf jaar. Welke documenten zij precies nodig hebben, lees je hier.

Procedure

Welke reisdocumenten minderjarigen nodig hebben, hangt af van de reisbestemming.
 
Reizen naar landen waarvoor de identiteitskaart volstaat

• Vanaf 12 jaar heeft elk Belgisch kind een eigen elektronische identiteitskaart waarmee het naar de landen kan reizen waarvoor een identiteitskaart volstaat.
• Belgische kinderen onder 12 jaar kunnen een KIDS-ID aanvragen. Kinderen onder 12 jaar met een vreemde nationaliteit kunnen een identiteitsbewijs aanvragen.
• Een ouder van een kind onder 12 jaar met een vreemde nationaliteit kan een identiteitsbewijs aanvragen (als de ouderlijke afstamming én de nationaliteit van het kind vaststaat). Met dat identiteitsbewijs alleen mag het kind niet buiten België reizen (zelfs niet in de Schengenzone). Dat geldt voor unieburgers. Het kind moet ook altijd een geldig paspoort (eventueel met visum) hebben om te reizen én naar België terug te komen. Als het kind een unieburger is, mag het kind ook met een geldige identiteitskaart naar bepaalde landen reizen.

Alle lidstaten van de Europese Unie aanvaarden dit identiteitsbewijs wanneer het kind vergezeld is door de ouders.
Op de website diplomatie.belgium.be vind je per reisbestemming welke reisdocumenten je nodig hebt.  Deze informatie kan je ook verkrijgen bij je reisbureau of bij de ambassade van het land van bestemming.

Een kind, zelfs een pasgeboren baby, heeft een eigen reispas nodig.