Brandweer

Zwalm behoort tot de hulpverleningszone Vlaamse Ardennen.

Alarmnummer
Voor dringende brandweer- en medische hulpverlening neem je contact op via het noodnummer 112.
Voor het verdelgen van wespen verwijzen we je door naar de lokale post ( Zottegem )
 
Algemene contactgevens
Bedrijvenpark Coupure 21

9700 Oudenaarde
Tel: 055 31 15 60

Situering en samenstelling

Om de burger nog sneller te helpen, werden alle brandweerkorpsen in België hervormd.

Zoals bij de politiehervorming in 2000, is gemeentelijk niveau volledig verdwenen en stapte men over naar een zonaal niveau. De 250 brandweerkorpsen zijn sinds 1/1/2015 ingedeeld in 34 hulverleningszones.
HulpverleningszoneVlaamse Ardennen omvat, in alfabetische volgorde, volgende steden en gemeenten: Brakel, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. De brandweerposten Brakel, Herzele, Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem staan in voor de dienstverlening binnen de zone.

De hervorming van de Civiele Veiligheid (met name brandweer en Civiele Bescherming) heeft drie belangrijke doelstellingen :

  • een optimale organisatie van de hulpverlening aan de bevolking
  • het vergroten van de veiligheid van burgers en hulpverleners
  • professionalisering van het werkkader voor de leden van de hulpdiensten, inzake opleiding, materieel, standaard operationele procedures, uniform statuut van beroeps en vrijwilligers van brandweer,…
Zo kan heel vlot "zonaal" materiaal en personeel ingezet worden bij specifieke of grotere interventies. 

Wat kost de brandweer?  

Een hulpverleningszone kost geld. Interventies, materialen, lonen, enz. moeten nu eenmaal betaald of aangekocht worden. De gemeenten en de federale overheid zorgen echter maar gedeeltelijk voor het budget. Hierdoor zijn sommige interventies door de brandweer gratis, terwijl je voor andere de kosten moet betalen. Sinds 1 juli 2017 is de hulpverleningszone ook btw-plichtig en is ze verplicht om voor bepaalde interventies BTW aan te rekenen.

De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was. In geval van ziekenvervoer is het mogelijk dat de verzekering tussenkomt.
 
Hieronder vind je het huidige retributiereglement van bvlar:


 
 

 


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory