Zoeken

Home  /  Leven & welzijn  /  60-plussers  /  De gele doos

De gele doos

De ‘gele doos’ is een herkenbare gele bewaardoos voor belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens. Een handig hulpmiddel voor hulpverleners die snel naar informatie over jou op zoek zijn. Het lokaal bestuur biedt gratis zo’n gele doos aan alle Zwalmenaren die 65 jaar of ouder zijn.


In de gele doos bewaar je belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens. Denk maar aan je medicatiefiche, een overzicht van je hulpmiddelen zoals een bril of gehoorapparaat en de contactgegevens van je zorgverstrekkers. Je bewaart ze in de koelkastdeur. Dat is een makkelijk vindbare plaats voor hulpdiensten. Wanneer je in nood verkeert of vermist blijkt, vinden diensten zoals de brandweer, politie en andere hulpverleners sneller de nodige informatie. Zo redt de gele doos niet enkel levens, maar stelt ze hulpverleners ook in staat de juiste contactpersonen te verwittigen.

Voor wie?

De gele doos is er voor iedere Zwalmse 65-plusser. Ben jij 65 of ouder? Dan ontvang je een brief van onze Sociale Dienst waarmee je de gele doos kan afhalen. Bij afhaling krijg je ook meer informatie over het nut en het gebruik van de gele doos. Ontving je een uitnodiging, maar ben je zelf niet in de mogelijkheid om de doos af te halen? Dan kan ook een familielid of een mantelzorger de doos voor jou afhalen. Slaagde je er niet in om de doos op te halen tijdens een van de afhaalmomenten? Dan kan je de gele doos ook afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 11.30 u. Op woensdag kan dit ook tussen 14 en 16 u. en op donderdagavond tussen 17.30 en 19 u.

In de doos

In de gele doos ontdek je een ringboekje waar je al jouw belangrijke persoons-, contact- en medische gegevens

kan noteren. Schrijf je naam op de kaft en vervolledig alle gegevens binnenin. Dat kan eventueel met hulp van familie, mantelzorger en/of zorgverlener. Steek in de doos ook een overzicht van de medicatie die je inneemt. Je huisapotheker kan heel eenvoudig een medicatiefiche voor je opmaken. Haal de sticker uit de gele doos en kleef die op ooghoogte op de binnenkant van je voordeur. Zo ziet een hulpverlener onmiddellijk dat er een gele doos in je huis aanwezig is. Plaats de doos nadien in de deur van je koelkast. Zorg dat de gegevens in de doos steeds actueel zijn. Familie, mantelzorgers en zorgverleners kunnen er mee op toezien dat je gegevens nog kloppen. Dit project is een samenwerking tussen de lokale besturen van Oudenaarde, Gavere, Wortegem-Petegem, Zwalm, Maarkedal, Kluisbergen, Kruisem en Horebeke, ondersteund door de Eerstelijnszone Vlaamse Ardennen.

Heb je nog vragen? Dan kan je terecht bij onze Sociale Dienst via de infolijn of sociale.dienst@zwalm.be.

345888591_1008943776904864_4732571784812331408_n-NGzHh1