Zoeken

Home  /  Leven & welzijn  /  Sociale dienstverlening  /  Betaalbare vrije tijd  /  Kansenpas

Kansenpas

Het lokaal bestuur probeert de prijzen voor culturele, sportieve en jeugdactiviteiten zo laag mogelijk te houden zodat deze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar blijven. Niettemin merken we dat het aanbod voor heel wat mensen die het financieel moeilijk hebben, toch te duur blijkt. We willen er voor zorgen dat iedereen de kans krijgt om cultuur te beleven, aan sport te doen, kinderen naar de opvang of de speelpleinwerking te laten gaan, …

Daarom kan je een UiTPAS met kansentarief aanvragen. 

Waarvoor kan je de UiTPAS gebruiken?

De UiTPAS is een vrijetijdspas waarmee iedereen die in Vlaanderen en Brussel wil genieten van vrije tijd, punten kan sparen en inruilen voor leuke voordelen. Mensen die het financieel moeilijk hebben om vrije tijd te betalen, krijgen met de UiTPAS een korting van 80 % op activiteiten. 

UiTPAS Vlaamse Ardennen

Zwalm vormt samen met de gemeenten Herzele en Sint-Lievens-Houtem en de stad Zottegem de UiTPAS-regio Vlaamse Ardennen. Dat wil zeggen dat je bij deelname aan UiTPAS-activiteiten uit het stedelijk en gemeentelijk aanbod van deze gemeenten kan genieten van 80 % korting. Bij een UiTPAS-activiteit in een andere regio kan je geen korting krijgen. Je kan er wel punten sparen en omruilen. 

Voor wie?

Je hebt recht op een UiTPAS met kansentarief als je

  • recht hebt op de verhoogde tegemoetkoming
  • in het bezit bent van een EDC-kaart
  • in collectieve schuldenregeling bent
  • over een beperkt inkomen beschikt. Hiervoor zal de Sociale Dienst een sociaal onderzoek voeren. 

Hoe en waar aanvragen?

Je vraagt de UiTPAS met kansentarief aan bij de sociale dienst. je maakt hiervoor een afspraak en brengt je identiteitskaart mee en eventuele documenten die bewijzen dat je in aanmerking komt (bijvoorbeeld bewijs verhoogde tegemoetkoming, attest leefloon, aanslagbiljet belastingen, loonfiche). 

Jaarlijks zal jouw recht op deze kansenpas opnieuw worden onderzocht en zal je dus een nieuwe aanvraag moeten doen. Inwoners die al een vrijetijdspas voor 2023 toegekend kregen, zullen automatisch een UiT-kansenpas ontvangen.

Extra hulp via Sociale Dienst

Als je wil deelnemen aan een activiteit die geen korting geeft met de UiTPAS, dan kan je terecht bij de Sociale Dienst met een vraag naar individuele hulp voor deelname aan die activiteiten (bv. bosklassen of jeugdkampen die niet door de gemeente worden georganiseerd). In dit geval wordt ook een sociaal onderzoek uitgevoerd.

Download hier: