Wijkwerken Vlaamse Ardennen - afdeling Zwalm (vroeger PWA)

 

PWA wordt wijk-werken

Na maanden van voorbereidende vergaderingen gaat vanaf 1/1/2018 het wijk-werken van start in onze regio. Twee steden Oudenaarde en Ronse en vijf gemeenten: Zwalm, Zingem, Kruishoutem, Lierde en Horebeke slaan de handen in elkaar en zullen gezamenlijk het wijk-werken organiseren. Onder de vorm van een projectvereniging die de naam "wijk-werkorganisator Vlaamse Ardennen” draagt zal de regio bediend worden. De PWA-werking houdt op te bestaan eind dit jaar.  Bij de aanvang zullen reeds 140 medewerkers aan de slag kunnen om maximaal 60 uur per maand werkervaring op te doen. Zowel particulieren, onderwijsinstellingen, verenigingen, lokale overheden als de land en tuinbouw die gevestigd zijn in de deelnemende gemeenten kunnen hulp aanvragen. De prijs voor een wijk-werkcheque bedraagt 7,45 € per uur en is 30% fiscaal aftrekbaar voor particulieren. Netto komt dit neer op 5,22 € per uur. Het hoofdkantoor is gelegen in de Louise Mariekaai 7 te Oudenaarde maar in elk van de deelnemende gemeenten of stad zijn er zitdagen voorzien. Het centraal telefoonnummer is 055/30.47.69

Alle info betreffende de toegelaten activiteiten kan je ook  terug vinden op vdab.be/wijk-werken.

Openingsuren

De dienstverlening in het gemeentehuis van Zwalm blijft wekelijks open op woensdagnamiddag van 14 tot 16 u.
 
Nieuwe contactpersoon voor Zwalm
Myriam Vanwinnendaele zal de bestaande activiteiten voor wijkwerken Zwalm verder uitvoeren. Zij is te bereiken via myriam.vanwinnendaele@vdab.be of 055 30 47 69.


Wie kan in wijk-werken actief zijn?

Wanneer je twee jaar of langer werkloos bent en bovendien bent ingeschreven als werkzoekende, dan word je automatisch ingeschreven in het wijk-werken. Je wordt uitgenodigd voor een informatiegesprek met de wijk-werk-beambte om jouw mogelijkheden binnen de werking te bespreken.
Ben je 50 jaar of ouder en langer dan twee jaar werkloos of ben je 24 maanden werkloos gedurende de laatste 36 maanden dan kan je zich op vrijwillige basis inschrijven in het wijk-werken van jouw gemeente. Ook als je bestaansminimum geniet, krijg je deze kans.
Indien je voldoet aan de voorwaarden, word je ingeschreven in het wijk-werkenen krijg je elke maand een prestatie-formulier. Dit is het bewijs dat je in het kader van het wijk-werken activiteiten mag uitvoeren. Zonder dit prestatieformulier kan je niet aan de slag.
Om zoveel mogelijk ingeschrevenen de kans te geven, mag je per maand maximaal 45 uren werken. Voor de land- en tuinbouw geldt echter een uitzondering.
Je behoudt je volledige werkloosheidsuitkering. Daar bovenop ontvang je voor de activiteiten in het wijk-werken € 3,72 per gepresteerd uur. Werk je per maand 45 uren dan verdien je € 167,40 bovenop jouw werkloosheidsuitkering.
Als je in het kader van het wijk-werken arbeid verricht, behoud je het statuut van werkzoekende.


Wie kan een beroep doen op het wijk-werken?

  • Privé-personen
  • Plaatselijke overheden
  • VZW's en andere niet commerciële verenigingen
  • Onderwijsinstellingen
  • Bedrijven uit de land- en tuinbouw


Welke activiteiten kunnen via het wijk-werken worden uitgevoerd?

Je kan beroep doen op het wijk-werken voor een aantal werkzaamheden die niet in het gewone arbeidscircuit worden uitgevoerd. Het wijk-werk-bestuur bepaalt welke activiteiten toegelaten zijn.
Voor privé-personen zijn volgende activiteiten toegelaten:

  • Hulp bij klein tuinonderhoud; courante taken die normaal door de gebruiker worden uitgevoerd;
  • Hulp voor bewaking of de begeleiding van zieken en kinderen, kinderopvang ten huize van de gebruiker;  
  • Hulp bij het verrichten van commerciële activiteiten.

Wat de thuishulp betreft, die vroeger ook deel uitmaakte van onze activiteitenlijst, verwijzen we naar het systeem van de dienstencheques die deze activiteit heeft overgenomen. www.dienstencheques.be
Heb je vragen of een bepaalde activiteit in aanmerking komt, neem gerust contact op met de PWA-beambte.


Hoe ga je tewerk?

Activiteiten laten uitvoeren via het wijk-werken is eenvoudig. Je vraagt bij het wijk-werk van jouw gemeente een gebruikersformulier waarop je de activiteiten omschrijft die je wil laten uitvoeren. Je betaalt jaarlijks een inschrijvingsrecht van € 7,45.
Ook de betaling verloopt eenvoudig. Op het einde van de activiteit overhandig je aan de werkloze voor elk gepresteerd uur een wijk-werk-cheque. Deze cheques kan je bekomen op het wijk-werk-kantoor of kan je bestellen bij jouw aanvraag. Je betaalt ofwel € 4,95 (naamloze cheques) ofwel € 6,20 (cheques op naam) per uur. Bovendien geeft jouw aankoop van wijk-werk-cheques op naam je recht op belastingvermindering.


Wie komt bij jou de activiteit verrichten?

Ken je iemand die bereid is om de activiteiten uit te voeren en die ingeschreven is in het wijk-werken dan mag deze persoon de activiteit verrichten. Heb je geen kandidaat, dan zal het wijk-werken je de meest geschikte kandidaat zoeken.
Wie is ingeschreven voor wijk-werken, is automatisch verzekerd tegen arbeidsongevallen. Veroorzaken deze personen schade tijdens hun werkzaamheden, dan dekt de verzekeringspolis van het wijk-werken de burgerlijke aansprakelijkheid. Op die manier hoef je zelf geen bijkomende verzekering af te sluiten.

 


            Meldingen   Sitemap   Contact   Privacyverklaring gemeente en OCMW Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory