Zoeken

Home  /  Vrije Tijd  /  Erfgoed  /  Historiek en weetjes  /  Zusterstad Schwalmstadt

Zusterstad Schwalmstadt

Historiek van de verbroedering Zwalm-Schwalmstadt


Het begon als een sprookje!

Er waren eens… twee vorsers, ene Dr. Schoof (uit Willingshausen-Schwalmstadt- Duitsland) en lic. Renaat Van de Zijpe (van Velzeke-Zottegem), die alles opzochten i.v.m. de sprookjes van de gebroeders Grimm, die leefden in de omgeving van Schwalmstadt, Kassel en Marburg. Het grootste deel van hun opzoekingen verrichtten ze in het land van Hessen, waar de sprookjes waren neergepend. Daar ontdekten ze dat hun beide streken iets gemeen hadden: elk een riviertje met gelijkluidende naam: der Schwalm-de Zwalm. Ook is de stad Schwalmstadt, net als Zwalm, een fusie van diverse dorpen, zoals Treysa, Ziegenhain (en nog 11 kleine dorpjes).
Een voorstel tot nadere kennismaking tussen beide gemeenten werd al in 1971 goed onthaald. Zowel door de vereniging voor toerisme in Munkzwalm als door de Schwalmer-Heimatbund in Schwalmstadt-Ziegenhain. Delegaties uit beide gemeenten legden wederzijdse bezoeken af. In 1973 werd de vriendschap door een oorkonde bezegeld in een gemeenschappelijk verbroederingscomité.
De jaren daarna onderhielden verenigingen uit beide gemeenten intensieve contacten: de Chirojeugd ging er op bivak, voetbalploegen speelden hier en ginder tegen elkaar, de fietsclub "De Zwalmstoepers” uit Munkzwalm deed de trip Munkzwalm-Schwalmstadt twee maal per fiets (525 km), de motorvrienden reden er met een groep motorrijders naartoe, schilders van hier en ginder wisselen tentoonstellingen uit... En er werd vooral veel gefeest...”und ein Bier getrunken”.
Het principe dat de bezoekers bij gastfamilies logeren, bestaat nog steeds en sedertdien zijn er nog steeds intensieve contacten tussen de families waardoor echte vriendschapsbanden ontstonden, die ondertussen al meer dan 40 jaar stand houden.

Een greep uit voorbije en toekomstige activiteiten

1)    4 daags bezoek in Schwalmstadt van 4 tot 7 juli 2013 ter gelegenheid van 40 jarig bestaan verbroedering.
Als symbool van de verbondenheid tussen de 2 gemeenschappen werd water uit de Zwalm in de Schwalm uitgegoten door burgemeester van Schwalmstadt Dr. Gerald Näser en schepen Johan de Bleecker. De plechtige ondertekening van de oorkonde bevestigde de vriendschapsband tussen beide gemeenten.
2)    Sprookjesnamiddag op dinsdag 25 maart 2014 voor de jeugd van Zwalm (1ste en 2de leerjaar)
3)    4 daags bezoek van onze Duitse vrienden in Zwalm van 7 tot 10 augustus 2014
Plechtige inhuldiging met Zwalmfanfare van het Schwalmstadtbrugje aan de Zwalm
Culturele uitstap naar de Westhoek met bezoek museum In Flanders Fields en aan de Menenpoort met "Last post”.
4)    4 daags bezoek in Schwalmstadt  van 30 april tot 3 mei 2015
Culturele uitstap naar Nationaal Park Kellerwald/Edersee
5)    In 2016 vereerde Schwalmstadt ons met 2 bezoeken:
Een delegatie van 100 Schwalmstadtse ambtenaren kwamen voor een 3-daagse reis naar  België. Ze logeerden in Gent en reden door de Zwalmstreek. Ze brachten een bezoek aan de Zwalmmolen en het Schwalmstadtbrugje.
Het traditioneel bezoek van onze partners uit Schwalmstadt aan Zwalm van 1 tot 3 oktober 2016 met geleid bezoek aan Gent.
6)    23 tot 25 juni 2017  bezoek van een delegatie uit Zwalm samen met Zwalmfanfare aan Schwalmstadt.
7)    4 daags bezoek van onze Duitse vrienden in Zwalm van 6 tot 9 juli 2018 met een culturele uitstap naar Lille en een avondactiviteit en buffet in het nieuwe gemeenschapscentrum De Munk.

Ben je geïnteresseerd om ook nader kennis te maken met de verbroederingsvereniging , vraag dan vrijblijvend inlichtingen via :
bestuur@verbroedering-zwalm-schwalmstadt.be
www.verbroedering-zwalm-schwalmstadt.be

Info bestuursleden:    
Frans Verlaeckt      055 49 73 04
Liliane Wambacq    0474 66 52 77
Julien Rogiers         055 49 92 01
 
logo schawlmstadt jpeg