Activiteiten

* Op 11 november 2003 vierden we "Tien jaar bib aan de Sportlaan", met een lezing door Patricia De Landtsheer en Dov Nasch, een workshop druktechnieken, een filmvoorstelling "Science Fiction", en een gesmaakte receptie met prijzen voor onze trouwste leners.
 
* In 2007 bestond de bib 25 jaar!
 
* In 2017 bestaat de bib 35 jaar!

Op de laatste donderdag van januari vindt de jaarlijkse gedichtendag plaats.  Over het hele land worden tal van activiteiten georganiseerd. In de bib hangt het geselecteerde gedicht uit, soms kan je daarvan een exemplaar meekrijgen.

Ieder jaar bekroont men een auteur, voor een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk, met de BookSpot Literatuurprijs (vroeger De Gouden (Boeken)Uil en later de Fintro Literatuurprijs genoemd). 

Gedurende de maand maart hebben we de jaarlijkse Jeugdboekenmaand (vroeger de Jeugdboekenweek). Dit wordt ook nationaal georganiseerd onder een bepaald thema. Schoolklassen uit Zwalm (en Horebeke) komen dan in de bib een spel spelen dat het thema belicht via opdrachten die ze in de bib moeten uitvoeren.
Enkele jaren kaderden we dit ook in een Familiecultuurdag : toneel, workshops, voorlezen, proevertjes, zoektochten, ...

De jaarlijkse Bibliotheekweek liep gedurende de laatste twee weken van oktober, net als de jeugdboekenmaand vroeger onder een ander thema. Dit wordt nationaal niet meer ondersteund, maar geïntegreerd in de Digitale Week. Traditioneel werd deze veertiendaagse ingezet met de verwendag, wat we nu met ZOVLA terug willen oppikken en herwaarderen.

Begin november kan je in Antwerpen terecht voor de jaarlijkse Boekenbeurs. Naast duizenden boeken vind je er ook vele auteurs, die hun werk komen signeren, lezingen en workshops, alles wat met boeken en schrijven te maken heeft. Je kan er zelfs met een speciaal ticket van NMBS en De Lijn naartoe.

Eind november wordt er voorgelezen tijdens de Voorleesweek. De Stichting Lezen coördineert deze jaarlijkse actie. Via een wervende campagne willen ze ouders, leerkrachten, opvangcentra, kortom, iedereen die met kinderen te maken heeft, aansporen om voor te lezen. Niet alleen tijdens deze periode, maar het hele jaar. Nu wordt er enkel wat meer aandacht aan geschonken. 

In Zwalm startten we in september 2010 met de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). Jammer genoeg moesten we dit na 2 jaar stopzetten bij gebrek aan medewerkers. Wie zich geroepen voelt...  Wat meer uitleg: Je kan kiezen uit lijsten, aangepast aan je leeftijd, en samen of alleen bespreek je de boeken: uit die besprekingen worden dan de "beste" boeken gekozen. Voor meer informatie, contacteer de bib.

In december 2006 hielden we onze eerste "Oude boeken"-verkoop: dubbels, afgeschreven exemplaren, giften die niet in onze collectie passen, ...  Ook op de avondmarkt in de Zuidlaan stonden we enkele malen met een stand. Af en toe herhalen we dit ter gelegenheid van een bepaalde activiteit of zomaar in de bib. Gedurende de maand september 2018 werden zo opnieuw meer dan 2000 aan de man gebracht !  Voor de luttele prijs van € 0,50 kon je om het even welke titel mee naar huis nemen.  Een buitenkansje voor boekenliefhebbers met een hart voor nostalgie !
 
Via het samenwerkingsverband ZOVLA worden ook regelmatig cursussen georganiseerd: internet voor senioren, nieuwe media, werken met tablets, 3D printen, Lego Mindstorms...  Eind 2018 hebben we ook de aanzet van een CoderDojo gepland !
 
Wanneer zich de mogelijkheid voordoet, stellen we een tijdelijke tentoonstelling op rond een bepaald thema: de Doodendraad, 11.11.11, natuur, De schrijfactie van Amnesty International, de koffiestop van Broederlijk Delen...
             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory