'Proef'rit 1 - busrondrit met erfgoed- en streekproductenhaltes in de Zwalmstreek

Streekpunt Zwalm en Gidsen Vlaamse Ardennen Extra presenteren:
Uitstap voor groepen: ‘Proef’rit 1 - busrondrit met erfgoed- en streekproductenhaltes
We rijden richting Roborst. We stoppen even aan het kerkje van een van de mooiste dorpjes van Vlaanderen en plukken wat van de overheerlijke waterkers die hier in loepzuiver bronwater wordt geteeld. Aan het vroegere Mijnwerkerspad vertellen we straffe verhalen over de koolputters die tot 1963 met het "fosttreintje” naar de Borinage pendelden. Wie dan al dorst heeft, serveren we een Boembeke Luiwerk, een licht troebel bier gebrouwen in opdracht van Natuurpunt.
Via Rozebeke, waar de kathedraal van de Vlaamse Ardennen staat en waar filmopnames voor 'Allez Freddy' en 'De Ronde' werden gedraaid, bereiken we Elst, waar we in de kerk het verhaal van de geutelingen en de heilige Apollonia uit de doeken doen. Op de uitkijktoren wat verderop krijg je een one-million-dollaruitzicht over de getuigenheuvels die hier miljoenen jaren geleden ontstonden, toen hier nog dinosaurussen in bikini lagen.
In Zegelsem kunnen we een bezoek brengen aan het Monasterium Mariakluizen, een oecumenisch kluizenaarsnest waar kartuizerbroeder Yvan ons rondleidt in zijn koptische kapel, een heel bijzondere belevenis die niemand onberoerd laat.
Over de Haaghoek in Sint-Kornelis-Horebeke, een beroemde kasseiweg uit de Ronde van Vlaanderen, rijden we naar ’t Hol van Pluto in Sint-Blasius-Boekel, waar je een (of allicht meer) van de tongstrelende streekbiertjes kan degusteren bij een bordje lokale hoevekaas.
Deze rit kan ook worden beëindigd met een bezoek aan de geuzenhoek in Korsele, een protestantse enclave. Je hoort waarom "geuzen” zich na de godsdienstoorlogen hier schuil hebben gehouden. Korsele is de enige plek in Vlaanderen waar nog een groepje protestanten leeft rond twee sobere kerken en een bijzonder stemmig kerkhof.

Praktische info:
Dit arrangement werd uitgewerkt in samenwerking met Streekpunt Zwalm, Rekegemstraat 26. Dit is ook de meest aangewezen vertrekplaats.
Duur: zowat 3 uur (kan worden ingekort)
Je kan dit arrangement (halve dag) combineren met ‘Proef’rit 2
Prijs: 100 euro voor de gids (inhoud van drinkbussen inbegrepen)
Bezoek aan een gareelmaker: 20 minuten – 1 euro pp
Bezoek aan de Mariakluizen in Zegelsem: 30 minuten - 1,5 euro pp
Bezoek aan de geuzenhoek in Korsele: 1 uur -  3 euro pp


Contact en reservatie:
Het hele jaar door
Gidsen Vlaamse Ardennen
Alain Goublomme
Ommegangstraat 17
9667 Horebeke
0476 56 78 40
 
 

             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory