Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Subsidiewijzer gemeente Zwalm  /  Herbruikbare luiers

Herbruikbare luiers

Kleine kindjes met schattige kleine voetjes kunnen toch een grote ecologische voetafdruk achterlaten. Die voetafdruk geeft aan hoeveel oppervlakte land er nodig is voor alles wat we produceren en voor de verwerking van wat we aan afval achterlaten. Wasbare luiers zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk. Want wasbare luiers zorgen voor minder afval, minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot en gebruiken minder land dan wegwerpluiers.

Wegwerpluiers zorgen voor een enorme ecologische voetafdruk en een enorme afvalberg. Per baby zorgen wegwerpluiers voor meer dan één ton afval. In Vlaanderen moet jaarlijks zo’n 70.000 ton wegwerpluiers verbrand of gestort worden. Dat kost jaarlijks aan OVAM (en de belastingbetaler) 6 miljoen euro aan afvalophaling en –verwerking.

Wasbare luiers kosten veel minder dan wegwerpluiers. Wegwerpluiers kosten per kind voor de hele luierperiode zo’n 1.300 euro – je afvalfactuur inbegrepen. Bij gebruik van voorgevormde wasbare luiers kun je al snel 400 à 500 euro besparen, inclusief waskosten. Wasbare luiers zijn op het einde van de rit goedkoper dan wegwerpluiers maar vaak is de begininvestering het grote struikelblok. Een steuntje in de rug lijkt dus zeker aangewezen.

De gemeente geeft daarom een toelage voor de aankoop of de huur van een pakket herbruikbare luiers. De toelage bedraagt 50 % van de aankoopprijs of 30 % van de huurprijs en bedraagt maximaal 100 euro.