Waarmee kan ik in het park terecht?

Welke fracties worden apart ingezameld?

AEEA

= afgedankte electrische en elektronische apparaten (vroeger ook wel eens witgoed en bruingoed genaamd)

AEEA zijn afgedankte elektrische toestellen: wasautomaten, ijskasten, diepvriezers, televisietoestellen, radio’s, klein elektro, enz. Als je een elektrisch apparaat vervangt door een nieuw, dan is de verkoper in principe verplicht (= aanvaardingsplicht) het oude zonder kosten terug te nemen. Je betaalt hiervoor recupeltaks. Je kan uiteraard ook zelf je afgedankte apparaten in het containerpark afleveren. Indien de toestellen nog in een bruikbare staat zijn, kun je ze ook afleveren in de opslagplaats van de Kringwinkel op het containerpark of kun je ze laten afhalen door de Kringwinkel zelf.

Asbest

"Hechtgebonden asbestcement" onder meer gebruikt in golfplaten, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, dakleien, … wordt ingezameld in een aparte container.
Opgelet! Asbestcement niet in de container gooien, wel zachtjes neerleggen om breuk te vermijden. Het asbest moet verpakt binnengebracht worden in een transparante folie of zak van minstens 100 micron dik, bij voorkeur is de zak 150 micron dik. Onverpakte asbest wordt niet meer aanvaard.

Autobanden

Alleen personenautobanden zonder velg (max. 4 stuks) zijn toegelaten. Tractor- & vrachtwagenbanden zijn verboden.

Boomstronken

Boomstronken, boomwortels en boomstammen met een diameter > 8 cm, ontdaan van aarde.

Bouwafval/ Afbraakmateriaal/ Keramiek

Het bouwafval dat je aflevert in het containerpark moet zuiver zijn; dit wil zeggen dat het niet mag vermengd zijn met andere stoffen zoals aarde, hout of plastiek. Breng je bouwafval aan in zakken, dan moeten deze leeg gemaakt worden in de container voor bouwafval en moet je de lege zakken bij hun eigen fractie storten. Asbesthoudende materialen zijn verboden.

Bruikbaar meubilair en huisgerief

Herbruikbare meubels en huisgerief worden door de "Kringwinkel" opgeknapt en opnieuw te koop gesteld voor een klein prijsje. Er staat hiervoor een speciale container. Verwittig de parkwachter als je iets wil schenken aan de Kringwinkel.

Grof huisvuil

Grof huisvuil is afval dat te groot is om in de diftar-container te steken.  Ga er vanuit dat het een overwegend brandbare fractie moet zijn.
Sommige spullen kunnen voor iemand anders nog nuttig zijn. Deze kan je binnenbrengen in of laten ophalen door de kringwinkel.
Wat mag? Oud en/of kapot meubilair, tapijten, grotere stukken speelgoed, ramen en deuren zonder glas, ...
Wat mag niet? Fracties die reeds selectief worden ingezameld zoals steenpuin, ramen en deuren, auto- of motorwrakken, afvalolie, autobanden, KGA, tuinafval, snoeihout, bomen en struiken, oude metalen, keramiek, medisch afval, ...

Flessenglas of hol glas

Transparante glazen flessen, bokalen en flacons. Maak een duidelijk onderscheid tussen gekleurd en kleurloos glas. Ontdoe het glas van kurken en doppen. Om in de zomermaanden de wespen weg te houden uit de containers, vragen wij de flessen eerst te spoelen.
Wat mag niet? Porselein en aardewerk horen niet thuis in de glasbak maar bij het bouwafval, kristal, hittebestendig glas, ruiten, spiegels, lampen.

Frituurvet/ Frituurolie

Frituurvet met verpakking in de container deponeren.
Frituurolie uitgieten en de lege verpakking in het recipiënt naast het frituurolievat deponeren.

Harde plastics

Alle harde plastics (kunststofachtige materialen die breken of splinteren bij het vervormen), die niet bij de fractie PMD of bij de fractie zachte plastics horen zoals plastieken tuinstoelen, -tafels en -banken, PE-buizen, PE-pijpen, plastieken emmers, harde plastieken bakken, dozen en pallets, bumpers, plastieken speelgoed, PVC-buizen niet langer dan 2 meter.
Opgelet! Niet plastieken onderdelen maximaal verwijderen, geen plastieken voorwerpen uit PVC.
Wat mag niet? Kleine plastieken voorwerpen, zachte plastics, PVC-profielen, raamprofielen, rolgordijnen, jerrycans waar gevaarlijke producten hebben ingezeten, golfplaten versterkt met vezels, ...

Houtafval

Bekistingshout, kisten, pallethout, timmerhout, oude ramen en deuren (zonder glas), vezelplaten, hardboard, softboard, MDF, houten meubelen.
Ook hier geldt dat andere materialen zoals glas, plastics, metalen onderdelen (scharnieren, sloten, ...) eerst verwijderen moeten worden!

KGA

= Klein Gevaarlijk Afval
Opgelet! Voor je KGA achterlaat op de KGA-tafels, meld je eerst aan bij de parkwachter!

Je komt maar weinig in contact met KGA, maar de toezichters van het containerpark, de ophalers en de behandelaars komen er dagelijks mee in aanraking. Voor je gezondheid en ook voor die van anderen vragen wij bijzonder omzichtig te zijn met KGA en je vooral aan de regels te houden.
Om aanvaard te worden moet KGA aan volgende vereisten voldoen:
 • Lever KGA af in de originele verpakking: indien er geen identificatie op staat en je weet wat er in zit, schrijf het duidelijk op de verpakking of kleef er een etiket op met de identificatie; weet je het echt zelf ook niet, merk het dan met "onbekend”, maar maak van deze uitzondering geen regel!
 • De verpakking moet lekvrij of stofvrij gesloten zijn: lekkende of open verpakkingen zijn verboden!
 • Meng nooit twee producten met elkaar: wist je dat er bijvoorbeeld ontstoppers zijn op basis van zuren en andere op basis van basen? Wanneer je deze twee verschillende ontstoppers zou samen gieten ontstaat er een gevaarlijke chemische reactie.
 • Injectienaalden mogen alleen worden afgeleverd in de daarvoor bestemde naaldcontainertjes. Deze kan je gratis krijgen op het containerpark!
 • KGA in poedervorm (pesticiden, insecticiden,...) altijd in een doorzichtige stevige gesloten plastic zak (geen boodschappenzakje) met identificatie afleveren om enerzijds (gevaarlijke) stofvorming en anderzijds vermenging met andere (vloeibare) KGA en chemische reacties te voorkomen.
 • Vervallen geneesmiddelen kan je inleveren bij de apothekers.
 • Verven, inkten, lijmen, hars en beschermingsmiddel
 • Toner,  meubelolie, vlekkenwater, brandspiritus,  methanol, white spirit en terpentijn
 • Zuren, basen zoals ontvetters, ontstoppers, ammoniak, bleekwater, zepen, waspoeders, wc-reinigers
 • Metaalpoets en glansmiddelen
 • Auto-accu's, nikkelcadmium- en kwikoxidebatterrijen,
 • TL-lampen, spaarlampen
 • Kwikthermometers
 • Pesticiden
 • Brandblusmiddelen
 • ….

Landbouwfolies

Landbouwfolies worden tweemaal per jaar tijdelijk ingezameld. De folie dient borstelschoon te zijn. De aanwezigheid van stoorstoffen zoals buizen, koorden, aarde,… is absoluut verboden.

Luiers of Incontinentiemateriaal

Dit kan gedeponeerd worden in de speciaal daartoe voorziene container.  Het incontinentiemateriaal (luiers) moet wel in een witte daartoe voorziene zak zitten (aan te kopen in diverse handelszaken of het gemeentehuis).
Wat mag niet? Maandverband, inlegkruisjes, papier, plastic, ...
 

Matrassen

Vanaf 1 juli 2021 worden oude matrassen gratis selectief ingezameld op het recyclagepark. 

Metalen

Alle niet-herbruikbare metalen en grotendeels uit metaal bestaande voorwerpen en materialen.

Motorolie

Afgewerkte olie van de grasmaaier, auto, …

Papier en karton

Documenten, enveloppen, computerlijsten, blank papier, verpakkingspapier, geplastificeerd papier en karton, carbonpapier, karton…
Ook hier geldt de regel dat er geen andere materialen (plastiek, piepschuim) mogen vermengd zijn. Papier samenbinden doe je best met koordmateriaal, zeker niet met metaaldraad!
Wat mag niet? Vuil of vet papier, behangpapier, aluminiumfolie, cellofaanpapier, ...

Piepschuim

Ook voor piepschuim zijn er speciale containers, waar alleen wit piepschuim mag in gedeponeerd worden.
Wat mag niet? Isolatiematerialen zoals rotswol of PE (blauwe of groene isolatieplaten), voedingsschaaltjes of ander verpakkingsmateriaal (PE-chips, plastiek).

Textiel

Beddengoed, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), lompen, …
Alle lederen handtassen, schooltassen en schoenen die nog in degelijke staat zijn. Geen vuile vodden! Afgedankte vloerbekleding (vasttapijt) of dekens horen thuis bij het grof huisvuil.

Tuinafval

Snoeihout, plantenresten, haagsnoeisel, bladeren, gazonmaaisel, onkruid, aardappelkruid, kerstbomen. Ook tuinafval mag niet vermengd zijn met andere materialen. Voor tuinafval aangevoerd in zakken geldt dezelfde regel als bij bouwafval. Mest (al dan niet met stro) is niet toegelaten.

Vlak glas

Vensterglas, dubbel glas, spiegels, gewapend glas, autoruiten,...
 
             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory