Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Bouwen en verbouwen  /  Vergunningen  /  Goed voorbereid naar een omgevingsvergunning

Goed voorbereid naar een omgevingsvergunning

Bij de dienst omgeving kan je terecht voor alle informatie over bouwen en verbouwen.  Het is sterk aanbevolen vooraf je bouwplannen te bespreken met de gemeentelijk omgevingsambtenaar.  Je kan op deze dienst ook de nodige vergunningen aanvragen.  
Deze dienst houdt zich ook bezig met het vergunningenbeleid, het verder uitwerken en opvolgen van de ruimtelijke beleidsvisie van de gemeente Zwalm.
Als je wilt bouwen of verbouwen, moet je meestal een omgevingsvergunning aanvragen. Voordat je de procedure opstart, is het belangrijk om je goed te informeren. Ook als architect of projectontwikkelaar is dit sterk aanbevolen.

Loket omgeving: jouw eerste aanspreekpunt

Is er voor jouw project inderdaad een omgevingsvergunning nodig of volstaat een melding? Moet je werken met een architect? In welke zone ligt jouw perceel? Wat is de juridische context? Voldoen jouw bouwplannen aan geldende voorschriften? …
Al deze informatie krijgt je bij de dienst dienst omgeving.  Dit loket is jouw eerste aanspreekpunt als je informatie wenst over jouw (ver)bouwproject.

Afspraak maken voor een voorbespreking

Rekening houdend met de geldende voorschriften werk je jouw (ver)bouwproject verder uit. Een voorbespreking kan bijzonder zinvol zijn en vergroot de slaagkansen van jouw bouwproject.
Een voorbespreking kan enkel op afspraak. Neem hiervoor contact op met de dienst dienst omgeving.  Op die manier kunnen ruimtelijke vraagstukken beter worden voorbereid, kunnen wederzijdse vragen worden gesteld wat uiteindelijk leidt tot een grotere efficiëntie zowel voor de burger als voor de dienst.    
Een volledig overzicht van de huidige wetgeving vind je op https://omgeving.vlaanderen.be en www.omgevingsloket.be.
 
Website van het beleidsdomein Ruimtelijke ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed (RWO) van de Vlaamse overheid met alle informatie, wetteksten en veelgestelde vragen over ruimtelijke ordening, wonen en onroerend erfgoed.

Website van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad

 
Je vindt er onder andere de informatieve brochure ‘De Architect tekenend voor uw toekomst’. Deze folder vertelt wat wel (en niet) de taak van de architect is, de rol van de architect in het bouwproces, de meerwaarde van de architect en wat een bouwheer al dan niet mag verwachten van zijn adviseur.
Afspraak: een voorbespreking kan enkel op afspraak.  Neem hiervoor contact op met de dienst.  Op die manier kunnen ruimtelijke vraagstukken beter worden voorbereid, kunnen wederzijdse vragen worden gesteld wat uiteindelijk leidt tot een grotere efficiëntie zowel voor de burger als voor de dienst.