Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Bouwen en verbouwen  /  Vergunningen  /  Omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning

Beschrijving

Sinds 1 januari 2018 zijn de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning samengesmolten tot de omgevingsvergunning. Wie een stedenbouwkundige, milieuvergunning of beide nodig heeft, vraagt voortaan één omgevingsvergunning aan.

Een omgevingsvergunning aanvragen kan via het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. Via het omgevingsloket kan je je aanvraag altijd raadplegen en opvolgen. Ook de beslissing verloopt digitaal.

Hoe werkt het?

Het omgevingsloket werkt met een login op basis van uw identiteitskaart. Om een aanvraag in te dienen, moet u dus beschikken over een e-ID-kaartlezer of over een token. Extra software is niet vereist.

Voor je aan de slag gaat

Wij raden aan de normenboeken door te nemen alvorens je een digitaal dossier samenstelt. Een dossier dat niet conform het normenboek ingediend wordt is onontvankelijk.

Voorwaarden

Meer uitleg vind je op de website van Omgeving Vlaanderen.

Procedure

Je kan een vergunning online indienen via het omgevingsloket. Jouw digitale bouwaanvraag komt dan binnen bij ons team vergunningen.

Het komt terecht in een opvolgingssysteem, dat onder meer waakt over termijnen en dat ook eventuele andere instanties in het dossier betrekt. Uiteindelijk verloopt ook de beslissingsprocedure digitaal. Zelf kan je als aanvrager de status van je dossier volgen.

Wet- en regelgeving

Problemen met het omgevingsloket?

Bij problemen met het omgevingsloket kunt u terecht bij de helpdesk van het omgevingsloket.