Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Duurzaamheid  /  Lokaal mondiaal beleid  /  Korte Keten Producenten

Korte Keten Producenten

Je kan onze Zwalmse korte keten producenten herkennen aan het logo 'Zwalm smaakt' dat bij hen aan de deur prijkt. Ben je zelf een korte keten producent en sta je nog niet op onze lijst? Laat het ons dan zeker weten via duurzaamheid@zwalm.be. We willen uiteraard niemand vergeten! Snuif alvast de sfeer van de korte keten op en beluister het interview op radio Mfm met Zwalmenaren Tom Van Canneyt (lekker lokaaltje) en Jonathan Niemegeers en met Wim & Katrien van De Lekkerbek.

zwalm-smaakt-20200901-vm2ME1

Aardappelteelt Geert Meerschaut
Aardappel recht van bij de boer

Geert Meerschaut is de nieuwste telg in korteketenland. Hier koop je aardappelen recht van bij de boer.

Wijlegem 6Aardappelteelt Steven De Geyter
Aardappelen van het veld op uw bord

Steven De Geyter is één van de aardappelboeren die de gemeente rijk is. Met veel zorg worden de aardappelen geteeld en geoogst. Een deel van die oogst gaat in de korte keten. De aardappelen kunnen dus ter plaatse worden aangekocht.

Dries 70

steven.degeyter@proximus.be

Bocclo Wijndomein
Bocclo, wijn van boekel

Peter Baele is wijnbouwer/ wijnmaker in bijberoep en heeft een 1050 wijnranken staan te Wijlegem, Sint-Denijs Boekel. Het wijndomein kreeg de naam Bocclo, wat afgeleid is van Boekel, oudnederlands Beukelo, Bock-lo (Beukenbos).
Volgende variëteiten werden in 2018 aangeplant : Johanitter, Helios, Souvignier Gris en Cabaret Noir. In 2020 kon er een eerste maal geoogst worden, de vermarkting is voorzien in 2021. Bocclo produceert 2 soorten witte wijn, 1 roséwijn en één rode wijn. Binnen 2 jaar zal er ook een mousserende wijn verkrijgbaar zijn.

Wijlegem (naast huisnummer 5), 9630 Sint-Denijs-Boekel

info@bocclo.be

Cressana
Professioneel bedrijf met een passie voor waterkers

Cressana® liet in 1983 een oude waterkerskwekerij in Zwalm herleven. Miriam Coessens was al overtuigd van de kwaliteiten van cresson toen zij en haar man Karel van de Velde als bij toeval de vervallen cressonkwekerij ontdekten in het brongebied van de Zwalmstreek.

17 jaar lang leverde Cressana® biowaterkers aan de versmarkten. Een persoonlijke interesse voor gezondheid en voeding, bracht Cressana® ertoe een deel van de waterkers te reserveren voor sap. Dit geconcentreerde waterkerssap bleek heel heilzaam te werken. Snel kwam de vraag van familie, vrienden en buren naar het cressonsap van Cressana®. Het sap invriezen gaf het probleem dat de koudeketen moest gegarandeerd blijven. Vriesdrogen bleek de oplossing.

Het gevriesdroogde waterkersconcentraat is nu de basis van het biogamma van Cressana®. De vraag naar de waterkersproducten van Cressana® bleef stijgen, de productie en het bedrijf groeiden mee. Nadat op 3 januari 2006 een brand de volledige productie-eenheid vernield had, bouwde Cressana® een volledig nieuwe infrastructuur en tegelijk een heel open bedrijf dat perfect geïntegreerd is in de natuurlijke omgeving.

Vandaag is Cressana® een modern en professioneel familiebedrijf gespecialiseerd in de teelt en de verwerking van biologische waterkers tot hoogwaardige voedingssuppletie.

Borstekouterstraat 66

info@cressana.com

De Lekkerbek
Heerlijk runds-en kalfsvlees en weide(vlees-)kippen

Sedert 2001 kweken wij in de mooie Zwalmvallei runderen en kalveren. We doen dit kleinschalig en met grote zorg voor het dierenwelzijn en de kwaliteit van het eindproduct.

Sedert 2021 zijn we ook gestart met het kweken van weidekippen en weideparelhoenen. We kiezen voor traaggroeiende rassen, die vanaf 6 weken buitenloop krijgen. 

We verkopen onze producten rechtstreeks via de korte keten. Het runds- en kalfsvlees in pakketten vanaf 5kg - de kippen en parelhoenen per stuk (al dan niet versneden).

Wij leveren onze weidekippen ook aan alle voedselteams van Oost-Vlaanderen. Voedselteams zijn groepen van burgers die gezamenlijk producten aankopen bij lokale agro-ecologische boeren en verwerkers. 

Nog meer info? Neem gerust contact op - wij beantwoorden graag al uw vragen!

Wafelstraat 58

huyghe-verheye@skynet.be

Imker Guido De Maertelaere
Natuurhoning, 7/7

Imker. Ter plaatse kan je een bijenstand en bijenvriendelijke tuin te zien met mogelijkheid een kort of uitgebreid bezoek. Er is uiteraard ook ambachtelijke natuurhoning te koop aan huis, 7/7 dagen. Aanbellen aan het hek!

Wijlegem 5

guido.demaertelaere@telenet.be

Imker Jonathan De Bleye
Imkerij van vader op zoon

De imkerij gebeurd hier sinds 2000, begonnen door vader Paul De Bleye. Zoon Jonathan is er een jaartje later ook mee begonnen. Sinds 2016 doen Jonathan en Hilde Verhavert dit samen verder.

Honing is een hoogwaardig voedingsmiddel. De suikers in honing zijn licht verteerbaar en worden vlug opgenomen, geeft snel energie. Honing wordt vooral gebruikt bij verkoudheden, keelontsteking, en als afschermingsmiddel bij brandwonden en wonden.

Koningginnenbrij is te verkrijgen op afspraak.

Propolis
is een kleverige stof die bijen verzamelen van knoppen, schors, bladeren van bepaalde boomsoorten. Het heeft een goede werking tegen bacteriën, virussen en schimmels. Het stimuleert ook het afweersysteem van het lichaam.

Honing is normaal te verkrijgen vanaf 1 juli en dit zolang de voorraad strekt.

Paulatemstraat 51

jonathan.de.bleye@telenet.be

Imkers Rik Stroef en Barbara Sys
Over de bloemetjes en de bijtjes

T 0475 82 10 76 (Barbara)
T 0475 90 29 33 (Rik)


Boekelbaan 120

Barbara.sys@gmail.com

Koelis
Belgisch witblauw rundsvlees in pakketvorm

KOELIS biedt hoevevlees in pakketvorm aan. Ons vlees is afkomstig van Belgisch witblauw koeien die op onze boerderij worden geboren en er met eigen gekweekte maïs, en granen worden grootgebracht.

Hundelgemsebaan 90

koelis.glorieux@gmail.com

Lekker Lokaaltje
Lekker & lokaal

Eind 2020 werd door de familie het initiatief genomen om met een netwerk van lokale land- en tuinbouwers lokaal geteelde, smaakvolle, plantaardige seizoensproducten aan de consument aan te bieden op een centrale plaats. 
Onze locatie bevindt zich op Zuidlaan 151-153 en het winkelpunt noemt "Lekker Lokaaltje".
Deze activiteit vormt het verlengde van de verkoop van aardappelen op de hoeve sedert ruim 30 jaar en zal de komende tijd verder ontwikkeld worden met een ruimer aanbod, variërend met de seizoenen. 
De lokaal geteelde aardappel blijft evenwel centraal in het aanbod, vermits daarmee door de jaren heen een vast klantenbestand werd opgebouwd.

Zuidlaan 153Niemegeers Marc en Jonathan
Biologische groenten- en aardappelteelt

In het voorjaar  van 2020 werd gestart met de aanplant van biologische aardappelen en groenten op een perceel op de Oudenweg te Beerlegem : onder meer bloemkool, slasoorten, selder, prei, knolselder, rode en witte kool, artisjok, raddichio, groenlof, snijselder, aardpeer, pompoen, courgette, patisson, …

Er werd vanaf juni 2020 gestart met thuisverkoop na afspraak telefonisch, via mail of via een bericht op de facebookpagina. Dit zal voorlopig verder zo gaan als het oogsten binnenkort start.

Dit voorjaar werden er twee tunnelserres op het veld opgericht, waardoor de teelten uitgebreid worden met tomaten, paprika' en pepertjes, daarnaast komen er ook  als nieuwe teelten bij : rucola, snijsla, ui, sjalot, worteltjes en rode biet. Momenteel zijn er nog geen teelten die oogstbaar zijn, wat er wanneer oogstbaar is kan je steeds terugvinden op onze fb-pagina.  Later dit jaar starten we met een webshop en vaste afhaalmomenten.

Beerlegemsebaan 64

marc.niemegeers@skynet.be

OHNE Zwalm (kk verdeler)
Verpakkingsvrij, biologisch én lokaal winkelen

Bij Ohne Zwalm winkel je verpakkingsvrij, biologisch én lokaal. Onverpakte producten dus, aangevuld met herbruikbare en biologisch afbreekbare alternatieven die geen sporen nalaten voor de volgende generaties. Neem gerust een kijkje binnen in ons gezellig winkeltje en ontdek ons ruim assortiment aan voedingswaren, drank, huishoudelijke en verzorgingsproducten, gebruiksvoorwerpen om met zo min mogelijk afval door het leven te gaan. Wij geven jullie met plezier een woordje uitleg omtrent hoe de winkel precies werkt.

Hundelgemsebaan 117

zwalm@ohne.be

Ourobouros
Flexibile groentenmanden

Ourobouros cv is een biodynamisch tuinbouwbedrijf. Wij bieden wekelijks een gevarieerde mand heerlijk verse biologische seizoensgroenten en -fruit aan, samengesteld door de boer of boerin. Handig af te halen op woensdag bij een afhaalpunt in je buurt. Je kan de samenstelling van je mand online naar hartenlust wijzigen. Je kiest voor eerlijk en lokaal geteelde producten aan een transparante prijs. We bieden ook brood, sap en eieren aan. Naast de groentemanden hebben we nu ook een veldwinkel. Elke woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag kan je langskomen op de boerderij voor een mandje vol lekkers.

Dikkelsebaan 1G

info@ourobouros.be

Streekpunt Zwalm (kk verdeler)
Streekproducten & toeristische info

Streekpunt Zwalm is het toeristisch infocentrum van de gemeente Zwalm. Hét adresje voor alle toeristische info over de Zwalmstreek en de Vlaamse Ardennen, voor streek- en hoeveproducten uit de Zwalmstreek en voor erfgoedpublicaties over Zwalm en de Zwalmstreek. De ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen en fietstochten door Zwalm! 

Rekegemstraat 26

streekpunt@zwalm.be

Zwalmbeekhoeve
Kwaliteitsvarkensvlees recht van bij de boerin

Op de Zwalmbeekhoeve kan je terecht voor kwaliteitsvarkensvlees recht van bij de boerin op woensdag van 18u-20u, donderdag en vrijdag van 16u-19u en op zaterdag: 9u-12:30u. Er is tevens een klein verbruikerzaaltje. 

Wafelstraat 48

zwalmbeekhoeve@gmail.com