Zoeken

Home  /  Wonen & leefomgeving  /  Milieu en natuur  /  Boom en bos  /  Elk een boom  /  Jostabes

Jostabes

De jostabes is een doornloze, hybride bes die ontstaan is uit een kruising tussen de zwarte bes (Ribes nigrum) en de kruisbes (Ribes uva-crispa), met soms ook genetisch materiaal van Ribes divaricatum. De naam is afgeleid van Johannisbeere (Duits voor zwarte bes) en Stachelbeere (kruisbes). Deze robuuste struik combineert de kracht en ziekteresistentie van zijn ouders met aromatische, paarszwarte bessen. Jostabessen zijn rijk aan vitamine C en worden vers gegeten of verwerkt in sap, confituur en gebak. De struik is geliefd in natuurlijke tuinen en vereist weinig onderhoud.

Blad

  • Vorm: Lijkt op een kruising tussen zwarte bes en kruisbes – drie- tot vijflobbig

  • Grootte: Groter dan zwarte bes, donkergroen

  • Textuur: Zacht behaard, aromatisch bij kneuzing

  • Herfstkleur: Geel tot roodachtig

  • Doornloos: Ja

Bloei

  • Bloeitijd: April – mei

  • Bloemen: Klein, geelgroen, in trosjes

  • Bestuiving: Zelfbestuivend, maar kruisbestuiving kan opbrengst verbeteren

  • Bestuivers: Insecten zoals bijen

Vrucht

  • Vruchttijd: Juli

  • Kleur: Donkerpaars tot zwart bij rijping

  • Grootte: Tussen kruisbes en zwarte bes in

  • Smaak: Mild zuurzoet, minder scherp dan zwarte bes

  • Gebruik: Vers, in confituur, sap, gebak of als dessertbes

  • Rijk aan: Vitamine C, antioxidanten

Ecologie

  • Bestuivers: Bijen en andere insecten

  • Vruchten: Worden gegeten door vogels en kleine zoogdieren

  • Ziekteresistentie: Goed bestand tegen meeldauw en bladvalziekten (beter dan kruisbes)

  • Standplaats: Zonnig tot halfschaduw, liefst in voedzame, vochtige maar goed doorlatende bodem

  • Onderhoud: Weinig snoei nodig; geschikt voor eetbare hagen of solitaire struiken