Kat vermist? Wat nu?

Preventief:

Zorg dat je een aantal goede foto's hebt van je huisdier waarop hij goed herkenbaar is. Maak een lijstje van speciale details van je huisdier. (Bv.: een litteken op rechteroortje). Laat je huisdier chippen en zorg ervoor dat je je adres ook correct doorgeeft bij een eventuele verhuis. Doe je huisdier een halsbandje om. Hier kan je bv. een hangertje aanhangen met je gegevens (naam, adres, tel.). Zorg er wel voor dat je dier zich hieraan niet kan ophangen! Er zijn speciale halsbandjes die meerekken of breken als het dier in nood is.

Is je huisdier vermist?

Plaats dan de gegevens van je vermiste huisdier op verschillende websites zoals:
- www.kiavu.be
- www.binnenbeest.be
- www.kattensite.be.

Zelfs www.kapaza.be en www.2dehands.be kunnen bruikbaar zijn.
Op www.pets.be staan dieren die in asielen "gezet” zijn (vooral als er geen identificatie gevonden is..)

Maak een vermissing zo ruim mogelijk bekend (buren, winkels, politie, asielen,dierenartsen…). Verspreid posters met de vermissing, signalement van het dier, datum en omgeving van de vermissing en uw telefoonnummer. Indien uw dier gechipt is controleer dan of de registratie klopt. Wees voorzichtig met het uitloven van een beloning. Dat kan bedriegers en oplichters aantrekken. Wilt u dat risico toch nemen, vermeld dan in ieder geval niet de grootte van de beloning! Bezoek meerdere keren de asielen die daarvoor in aanmerking komen en laat een foto van het dier achter. Plaats advertenties in huis aan huis bladen en op prikborden in drukbezochte winkels en scholen. Bij vermissing na een verhuizing: neem contact op met uw vorige buren en de nieuwe bewoners van uw vorige huis.

Gebruik Facebook om de vermissing aan te geven. Er zijn heel wat pagina s daarvoor geschikt:

Verwittig de dichtstbijzijnde opvangen: kitten in nood in Brakel en Vzw Lucky stars in Ronse.

Nog een paar zoektips:

Ga vooral bij valavond roepen (als het donker is en stiller zal je hem sneller horen antwoorden). Neem brokjes of zo mee, of een geluid dat hij kent en associeert met eten.
Kijk vooral in de buurt goed in keldergaten (ze geraken er wel in maar er zelf niet meer uit!)

Zoek in kelders, tuinhuisjes, in losstaande garages, in leegstaande woningen, magazijnen, onder struiken in de tuin... Ook in hoge bomen! Regelmatig zitten er poezen in een boom en durven ze er zelf niet meer uit!

Vraag aan de mensen in de buurt of je zelf mag komen kijken op die plaatsen, hij reageert sneller op jouw stem dan op een vreemde. Een poes die bang is reageert niet, maar blijft stil zitten! Alle leegstaande plaatsen binnenstebuiten keren, met de zaklamp gaan zoeken, als ze niet reageert, dan verraden haar oogjes haar misschien wel door de weerkaatsing van de lamp! Struikgewas opzij houden, eronder kijken... Geen leegstaande garages of hokken in de buurt vergeten? Leegstaande woningen of woningen in aanbouw? Bouwputten of wegenwerken? Koertjes waar ze wel op kan, maar door hoge muren er niet meer uit…

             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory