Dood dier begraven

Gestorven huisdier – Wat te doen!

Wat kan je doen als je huisdier gestorven? Of wat kan je doen als je een dood huisdier vindt? Opgelet, dode (gevonden) dieren raak je best niet meer aan met blote handen, want daar kan je ziek van worden.

Huisdier van iemand anders

Heb je een dood huisdier gevonden en weet je niet wie de eigenaar is? Neem dan contact op met de politie of met de gemeente waarin het dode dier zich bevindt.

Eigen huisdier

Je kan met je gestorven gezelschapsdier niet zomaar overal naartoe. Dierlijk afval mag niet met het restafval meegegeven worden. Bij voorkeur komt het dode dier bij een erkende verwerker terecht. Dat kan op verschillende manieren.
Wanneer het gezelschapsdier sterft bij de dierenarts of door toedoen van een dierenarts (bijv. door het bij je thuis te laten inslapen), dan mag de dierenarts het dier tijdelijk in zijn praktijk opslaan en daar laten ophalen. De dierenarts moet hiervoor geen speciale vergunning of erkenning hebben.
Wanneer het dier thuis sterft zonder toedoen van een dierenarts, dan mag de dierenarts het dier niet aanvaarden tenzij die daarvoor een vergunning en erkenning heeft.
Als je voor een erkende ophaler kiest, betaal je zelf de kosten voor het ophalen. De erkende ophalers vind je op de website van de OVAM.
Ja kan het gestorven dier ook zelf naar een dierencrematorium of dierenbegraafplaats brengen. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen. Je vindt het dichtstbijzijnde erkende dierencrematorium in de lijst van erkende crematoria voor dierlijk afval.

Begraven?

Begraven van een overleden gezelschapsdier in je eigen tuin kan, als je rekening houdt met een aantal voorwaarden. Je mag je dier niet in de tuin begraven: als het gestorven is door een besmettelijke ziekte, als het meer dan 10 kg woog, als de grond klei- of leemachtig is.
Als je je dier in de tuin mag begraven, dan moet de put minstens een halve meter diep zijn en mag dat niet in een plastic of andere slecht afbreekbare verpakking. Alleen biologisch, afbreekbare verpakkingen zijn toegelaten. Het begraven van krengen op openbaar terrein is verboden.

             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory