Neospora

Neospora is een eencellige parasiet die voorkomt bij honden, koeien, paarden, vossen, reeën, schapen...
10% van alle honden is in contact geweest met de parasiet, wat o.a. kan leiden tot hevige ontstekingen in het ganse lichaam, verlammingen, en bij pups zelfs plotse dood. De meeste honden tonen geen ziekteverschijnselen, maar zijn wel drager. De dieren krijgen de ziekte door contact met besmette uitwerpselen, verworpen jongen, besmette nageboortes, of rauw besmet vlees. Een besmet dier brengt de parasiet over op haar jongen in de baarmoeder. Niet alle boorlingen worden ziek, maar zij worden op hun beurt ook overbrengers van de ziekte.

Er bestaat geen afdoende medicatie om zieke dieren te genezen. Het komt er dus op aan om honden niet in contact te laten komen met uitwerpselen en koeien of paarden op de weide. Voor het welzijn van de dieren vragen wij u honden aan de leiband te houden en eventuele hondenpoep op te ruimen.
 
Op alle trage wegen geldt de wetgeving voor openbare wegen, waar honden aan de leiband moeten. Wees bijzonder aandachtig hiervoor op wegen langs weides en akkers met kweekgras.
 


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory