Wespennesten

Een wespennest in je huis of tuin kan vervelend zijn, vooral met kleine kinderen in de buurt. Voor het verwijderen van wespennesten kan je beroep doen op de brandweer of een professionele verdelger.  Vaak is het echter niet nodig om een wespennest te verdelgen, ze zijn immers onze bondgenoot en verdelgen op hun beurt vervelende vliegen, muggen en andere insecten. Vaak worden wespen ook verward met bijen. Honingbijen zijn beschermde diertjes en mogen in geen geval vernietigd worden. Lees hier alles over het verschil.
 

Hoe een wespenverdelging aanvragen?

Bel in geen geval het noodnummer 112. Wespenverdelging is immers geen dringende opdracht voor de brandweer. Het is dan ook meestal niet nodig en tijdrovend om de aanvraag telefonisch door te geven. 
 
Je kan online jouw aanvraag tot verdelging aanvragen bij de Brandweerzone Vlaamse Ardennen via https://bvlar.be/wespenverdelging
Op https://www.wespennest.vlaanderen kan je jouw postcode en woonplaats invoeren en kom je heel eenvoudig bij alle mogelijke verdelgers (brandweer en professioneel) terecht.
 

De Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging. Vaak is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze laatste is echter nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden. 
 

Wat kan je doen?

Heb je een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken een maak een melding op https://www.vespawatch.be.
Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be
Belangrijk: neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp. Na het plaatsen van de foto's, kan je na 24  u bekijken of je melding effectief bevestigd wordt. Indien positief voor een individu, gaan speurders op zoek naar het nest. Indien positief voor een nest wordt contact opgenomen om het nest te verdelgen.
 

Let op! 

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende. 


 


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory