Wat zijn de geluidsnormen?

Mag ik voor 22.00 u. meer lawaai maken dan erna?

De regelgeving voor de muziekactiviteiten, zowel de normen voor de activiteit zelf, als de normen voor de omgeving, gelden overal en altijd. De stelling dat er voor 22.00 u. geen sprake kan zijn van overlast is dus fout.

Geluidsnormen voor de buren en voor je oren

De gehele regelgeving is er niet alleen om overlast te beperken, maar ook om gehoorschade te voorkomen. Gehoorschade treedt sneller op dan je denkt en is bijna altijd onomkeerbaar.

Decibels en de verschillende geluidsniveaus

De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). De decibelschaal is een logaritmische schaal. Dit wil zeggen dat een toename van 10 dB tien keer zoveel geluid betekent en wordt ervaren als een verdubbeling van de geluidssterkte.
In de regelgeving wordt gewerkt met drie geluidsniveaus en elk niveau heeft zijn eigen verplichtingen. Het eerste geluidsniveau bedraagt maximaal 85 dB en vind je bv. in een praatcafé of restaurant, waar de muziek louter als achtergrond dient. Vanaf het moment dat de muziek meer prominent aanwezig is, overschrijdt het gemiddelde volume meestal de 85 dB.
Muziek die luider is dan 85 dB, maar met een maximaal niveau van 95 dB vind je in muziekcafés, bij kleine fuiven, bij dansoptredens en liveconcerten van stillere genres in akoestisch gedempte ruimtes.
Muziekactiviteiten luider dan 95 dB, met een maximaal niveau van 100 dB vind je bij pop-, rockconcerten, grote fuiven en discotheken.

             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory