Hou het voetpad net en onkruidvrij

Een kleine moeite om ongelukken te voorkomen!

Wist je dat bewoners en/of eigenaars eigenlijk zelf moeten instaan voor het proper houden van het voetpad. Zo is iedere bewoner verplicht om voor zijn deur onkruid te verwijderen. Ook overhangende beplantingen, die hinderlijk zijn voor de voetgangers of de weggebruikers, moeten worden verwijderd. Je leest hier alles over overwas. Opgelet, je dient er wel rekening mee te houden dat je hierbij geen herbiciden mag gebruiken op openbaar domein.
 

Sneeuw

In de wintermaanden is iedere eigenaar/bewoner eveneens verantwoordelijk voor het ruimen van sneeuw van het trottoir voor zijn pand, minimum over een breedte van 1 meter. Sneeuw en ijs mogen worden opgehoopt aan de rand van het voetpad, maar niét in de goot, op de rijweg of het fietspad. Trouwens, het zuiver houden van afvoergoten buiten de winter – om een vrije afvoer van regenwater te verzekeren – is ook steeds ten laste van de bewoners en/of eigenaars. De bedoeling is dus om het openbare domein niet alleen proper, maar ook goed toegankelijk en veilig te houden.

Wil dat zeggen dat de gemeente niets doet? Natuurlijk niet. De gemeente staat sowieso in voor het grote onderhoud en herstellingen van voetpaden, bermen en wegenis. Groene bermen worden frequent gemaaid, straatbomen worden gesnoeid of vervangen. Goten worden gekuist, kolken vrijgemaakt en/of een gespecialiseerde firma komt langs om de rioolputjes leeg te zuigen.
 

Herstel voetpad na werken

Voor werken aan jouw (toekomstige) woning moet er soms worden gewerkt op openbaar domein. Denk maar aan een aansluiting voor drinkwater of elektriciteit. In dat geval dient er op voorhand een plaatsbeschrijving met foto's te worden opgesteld van het openbaar domein. Wanneer de werken afgerond zijn, dien je het openbaar domein in oorspronkelijke staat te herstellen. Indien dit niet gebeurt, riskeer je eveneens een gasboete. Hier geldt eveneens dat wanneer je niet tijdig reageert op een aanmaning onze technische dienst of een externe firma de werken zal uitvoeren op jouw kosten. 
             Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory